Hoe het ooit allemaal begon.

Group De Brabandere is een familiale onderneming met een rijke geschiedenis die startte met de bouw van een persmachine voor de landbouw door Arthur Costenoble in 1905.

In 1938 nam zijn schoonzoon, Paul De Brabandere senior, de firma over en bouwde die uit tot een loonwerkers en aannemingsbedrijf. Het voornaamste doel was de wederopbouw na WOII. Het bedrijf evolueerde en ook het transport werd opgestart.

De derde generatie met Jacques en Robert De Brabandere sloeg de richting in van de wegenbouw en daarnaast werd een vervoersfirma opgericht. In de jaren ’60 startte de vervoersfirma met het transport van bieten naar de suikerfabriek van Veurne en dit werd vanaf de jaren ‘70 dan ook de hoofdactiviteit van Vervoer De Brabandere.

Met Paul en Pieter De Brabandere die sinds 2002 en 2008 in de firma actief zijn is er nu een vierde generatie aan de beurt. Een jonge wind waait door de firma en de betonactiviteiten krijgen vorm. Na de opening van de centrale in de Handelsstraat in 2002 is de vraag blijven stijgen vanuit zowel België als Frankrijk. Dit resulteerde in 2015 in de opstart van een tweede betoncentrale in de Haven van Duinkerke, gekend onder de naam Flandres Béton.

Met de overname van de betoncentrale van Holcim Veurne in de Vaartstraat heeft de Group De Brabandere er sinds april 2016 een derde productie-eenheid bij.

Kort daarna werd de focus gelegd op een meer ecologische manier van produceren en in 2022 opende de groep een nieuwe breekwerf met de naam Eco materials.

ERVARING VAN VELE JAREN MAAKTE ONS TOT WAT WE ZIJN GEWORDEN

VAN VROEGER TOT NU

1905

Geboren als slager en met het ondernemersbloed in de aderen besliste Arthur Costenoble uit Veurne om in 1905 het roer om te gooien en zich te storten op machinebouw.

Persmachine

1938

Het bedrijf werd verder uitgebouwd als aannemings- en loonwerkersbedrijf met zicht op de wederopbouw na wereldoorlog 2.

1960

De Brabandere startte haar activiteiten op in de wegenbouw en richtte daarnaast een vervoersfirma op die zich toespitste op het vervoeren van bieten naar de Suikerfabriek van Veurne.

Bietentransport

2002

Er waait een nieuwe wind door de firma door de opening van de eerste betoncentrale in de Handelsstraat. De vraag naar beton blijft nog steeds groeien.

2008

Na zijn ingenieursstudies treedt Pieter De Brabandere zijn broer bij in het bedrijf. Hij legt vooral zijn focus op de betonactiviteiten en op duurzaam en ecologisch ondernemen.

2015

De vraag naar beton uit Frankrijk kende een grote groei, daarom werd een nieuwe centrale opgericht in Loon-Plage (FR) onder de naam Flandres Béton.

2016

Om te kunnen blijven voldoen aan de stijgende vraag naar betonproducten werd in 2016 de site van Holcim in Veurne overgenomen. Zo werd de 3e productie-eenheid een feit.

2022

Aangezien de steengroeven niet onuitputtelijk zijn wil De Brabandere een pioniersrol opnemen in het recycleren van grondstoffen. In 2022 werd een nieuwe onderneming in de wieg gelegd en de breekwerf van Eco-Materials opende haar deuren in de Monnikshoekstraat te Veurne.

2023

Dochteronderneming Flandres Beton neemt 6 betoncentrales over van Cube. Waardoor de marktpositie in buurland Frankrijk stevig wordt verankerd.