In de pers

De katalysator voor cir­cu­lair beton

Bron: pomwvl.be/nieuws/de-katalysator-voor-circulair-beton-terugblik

Circular Concrete Center leidt de weg naar de toekomst

Twee jaar lang werkten we met KU Leuven Campus Brugge, Buildwise en Groen Beton Vert vzw aan het project Concrete Circularity Center. Het doel van dit project was om innovatieve betonmengsels ten gronde te testen en te valideren (= mengsels die buiten de veelgevraagde normen vallen omwille van hun afwijkende samenstelling), advies te verlenen aan de bouw- en betonprofessional en hierover breed te communiceren.

Twee jaar later is het centrum omgedoopt tot Circular Concrete Center, staat er een volledig operationeel betonlabo en werd een nieuwe website gelanceerd. Via deze website kan elke bouwprofessional een antwoord vinden op zijn of haar vraag over het gebruik van beton, van instapniveau tot een vraag tot begeleiding richting normering van een innovatief betonmengsel.

De mogelijkheden van circulair beton

De aanwezigen werden verwelkomd door Buildwise-autoriteit circulariteit Jeroen Vrijders, waarna prof. Dr. Ir. Hubert Rahier (VUB) alle mogelijkheden voor circulair beton uit de doeken deed. Hij deed dit met oog voor detail, zonder dat het te technisch werd.

In enkele filmpjes getuigden drie bouwfirma’s over hun ervaring met de diensten van Circular Concrete Center. Niels Hulsbosch (Buildwise) en Zeger Sierens (KU Leuven Campus Brugge) presenteerden daarna de onderzoeksresultaten van het project.

 

 Van links naar rechts: Caroline Verstraete (moderator), Willy Goossens (Groen Beton Vert), Lukas Arnout (Resourcefull), Pieter De Brabandere (Group De Brabandere), Dirk Christianen (Willemen Infra)Kurt Jacobs (Jacobs Beton)Dino Henderickx (Devagro)Bart Schepers (Demula) en Bert Bekaert (Prefaxis).

Tijdens een panelgesprek kregen de bedrijven binnen de betonketen het woord, van producent van alternatieve bindmiddelen tot aannemers. Een kleine aanzet door de moderator was voldoende voor een boeiend en geanimeerd debat met panelleden die gretig inpikten op elkaars uitspraken.

Een nieuwe website: www.circularconcretecenter.be

Als afsluiter van dit evenement gaf Benjamin Blykers (POM West-Vlaanderen) een korte demo van de nieuwe website over circulair beton. De gesprekken werden verder gezet na het slotwoord door Lieven Tack (POM West-Vlaanderen) tijdens de netwerkreceptie. De walking dinner was ongetwijfeld de voedingsbodem voor volgende projecten, en krachtvoer voor doorgedreven innovatie.

Het hele event stond volledig in het teken van de duurzaamheid: zelfs de receptietafels waren gemaakt van gerecycleerd beton en ander recuperatiemateriaal.

 

BRON: https://www.pomwvl.be/nieuws/de-katalysator-voor-circulair-beton-terugblik