In de pers

Een nieuwe innovatiegolf begint in Veurne

Voor Pieter De Brabandere (40 jaar), zaakvoerder van het gelijknamige betonbedrijf uit Veurne is MVO niet zomaar een doelstelling, het is al jaren zijn visie, zijn passie. “Ik ga niet op pensioen vooraleer we CO2-neutraal zijn”

De betonsector is er één die veel energie en materiaal consumeert doorheen de ganse keten. Volgens The Economist (15 juni 2022) staan gebouwen en het bouwen ervan zelfs in voor 37% van de energie-gerelateerde CO2.

Wij als bedrijf doen het al 10 jaar anders en beter. Zo investeerden we vorig jaar in een revolutionaire installatie waarbij we ons eigen zand en stenen maken. Wij zijn officieel producent van natuurlijke granulaten op basis van zand dat vrijkomt bij uitgravingen aan de kust. We definieerden een “baggerzone” aan land tussen De Panne en Nieuwpoort. Urban mining ten top. Verder zullen andere innovaties dankzij het Concrete Circularity Center van POM West-Vlaanderen volgend jaar onder BENOR geleverd worden. 1

We moesten geen oplossing meer uitvinden voor de huidige energie- en materialencrisis. We hebben ze. Met beton werd de Westerse welvaart sinds de Romeinen opgebouwd. Ik geloof rotsvast in vooruitgang en dit zal gebeuren met beton. Een oeroude sector zal de volgende 25 jaar de belangrijkste innovatie doorvoeren om de klimaatneutraliteit te realiseren. Na het digitale zijn we met de circulaire economie aan een nieuwe innovatiegolf begonnen. Wij als onderneming zijn klaar om klimaatneutraal te worden. Ten laatste in 2050.